Primul proiect de realitate virtuală care va primi un Oscar special
Carne y Arena va face istorie și începe deja cu premiile Oscar. Creația este a regizorului Alejandro González Iñárritu și cineastului Emmanuel Lubezki.
Premiul vine „în recunoașterea experienției vizionare și puternice în spunerea unei povești”. Un asemenea premiu nu a mai existat din 1996, când a fost acordat filmului Toy Story. Johny Bailey, președintele AMPAS, a spus, legat de Carne y Arena, că „ne-a deschis noi uși ale percepției cinematografice”. Bailey a descris Carne y Arena ca fiind „mai mult decât o descoperire creativă în lumea aflată în dezvoltare a realității virtuale” care „ne conectează la realitățile politice și sociale dure ale graniței SUA – Mexic„.
Instalația Carne y Arena combină un peisaj de virtual reality cu un mediu fizic, în care nisipul se amestecă cu hainele lăsate în urmă de oamenii care au încercat să traverseze granița dintre Statele Unite ale Americii și Mexic.
Participanții sunt plasați într-un grup de imigranți care trec prin verificările făcute de US Border Patrol și ajung să simtă dezorientare, nesiguranță și teamă. Urmează un video în care imigranții își spun poveștile. Iñárritu a spus că acest lucru „permite vizitatorului să treacă prin experiența directă de a trăi în pielea și inima imigranților”.
Ultimul film pentru care Iñárritu este cunoscut e The Revenant, același film care i-a adus lui Leonardo DiCaprio un premiu Oscar, primul. Filmul e clasic, nimic VR sau 3D, și este inspirat de romanul lui Michael Punke, bazat pe fapte reale. Acțiunea se petrece în America de Nord, în 1823, iar în centrul ei se află Hugh Glass, membru al unei expediții în Munții Stâncoși, unde este prins de un urs grizzly și rănit. Deși mutilat, străbate mai bine de 300 de kilometri prin sălbăticie, animat de planuri de răzbunare împotriva celor care l-au părăsit.